Het paard als model
Toiletteren is een must, maar… toiletteer met mate.
- Scheren
Het is voor een (portret) foto van een paard aan te raden om uitgebreid te toiletteren. Houdt u er echter rekening mee dat dit niet te overdreven gebeurt. Het kan een paar weken duren voordat de vacht zich hersteld heeft en de scheersporen niet meer zichtbaar zijn en zijn oude glans terug heeft. Scheer je paard dus ruim van tevoren om scheersporen en een doffe vacht te voorkomen. - Wassen
Voor een fotoshoot is het ALTIJD een goed idee om het paard te borstelen en te wassen. U kunt natuurlijk gebruik maken van een gewone paardenshampoo, maar in de meeste ruitersportwinkels zijn ook kleur shampoos verkrijgbaar voor een bepaalde vachtkleur, zoals Gallop Colour Black voor zwarte paarden. Net als bij het scheren geldt ook hier dat je je paard ruim van tevoren wast, zodat hij mooi kan opdrogen. In dezelfde ruitersportzaak zijn ook schapenwollen doekjes te krijgen. Door deze over de vacht te wrijven gaat deze meer glanzen. - Oren knippen
Op veel websites wordt gesproken over het uitscheren van de oren. Naar mijn mening staat het mooier om de oren van het paard niet volledig uit te scheren. Dit geeft een onnatuurlijk effect. Door de oren samen te knijpen en de uitstekende haren weg te knippen krijg je een veel natuurlijker effect. - Glansmiddelen
In de ruitersportzaak kan je diverse glansmiddelen kopen, zoals World Champion Peppie Spray. Dit is een Amerikaans middel wat veel bij Westernpaarden wordt gebruikt. Behalve dat je paard mooi gaat glimmen, is het ook nog eens antistatisch, stof werend en verfrissend van geur.
Er zijn echter ook huis-tuin-en-keuken middeltjes. Een beetje vaseline of babyolie bij de neusgaten en op de huid rond de ogen geeft deze huid een diepere kleur. Het kan soms best een geklieder zijn, dus plastic handschoenen zijn niet onverstandig. Je kan ook babydoekjes gebruiken. Gebruik echter niet teveel “make-up”, dit geeft een lelijk effect. Bij twijfel kan de fotograaf hierbij helpen. - Twijfels?
Op internet is een keur aan websites met diverse tips. Ook bovenstaande tips zijn samengesteld uit diverse websites en een boek over paardenfotografie.
Bronvermelding:
Boek: Puijman, F. (2011). Paarden fotografie, ISBN: 978-90-816939-2-9
Website: Paarden-blaadjes.nl – Een site met diverse beschrijvingen en filmpjes over het toiletteren van uw paard.
Website: Bokt.nl – Een site met een diversiteit aan informatie. De belangrijkste bron van informatie is het forum, waar je ook met al je vragen terecht kan.
De eigenaar als model
Niet alleen het paard moet goed voor de dag komen, maar als je als eigenaar, verzorgster of liefhebster er ook niet opgefrist naast staat is het plaatje niet compleet. Dus ook voor u een paar tips.
- Kleuren
Probeer rekening te houden met het kleurgebruik in uw kleding. Pas deze aan, aan de kleuren van het paard. Bij een bruin paard staan aardetinten erg goed. Denk hierbij aan de kleuren die u ook in het bos tegenkomt. Daarnaast doet paars het erg goed. Kleedt je niet te donker of te licht. - Make-up
Waarschijnlijk weet elke dame wel hoe zij make-up moet aanbrengen voor een avondje stappen of een romantisch samenzijn. Make-up voor een fotoshoot is een vak apart. Onze visagiste heeft er een opleiding voor gedaan en heeft veel ervaring met dit soort opdrachten. Om de foto net dat verschil te geven raden wij u aan om hier gebruik van te maken. Het is natuurlijk niet verplicht. - Kijk nou!
Kijk tijdens de shoot niet continu naar uw paard, maar probeer in de lens te blijven kijken. Het is de taak van de fotograaf om het paard alert te krijgen. De fotografen hebben veel ervaring hiermee en hebben dan ook diverse materialen in hun tas om de aandacht te vragen van uw paard. - Kleding
Wellicht een open deur… , maar denk goed na over uw kleding.
Rijbroek: Wanneer u besluit om een rijbroek te dragen, let er dan op dat er geen vlekken op zitten. In de omgang met paarden is dit haast niet te voorkomen, maar de vlek is bijna altijd zichtbaar op de foto. Natuurlijk zijn de fotografen bedreven in het gebruik van Photoshop, maar geven hier niet de voorkeur aan.
Rijlaarzen: Wanneer u een rijbroek draagt, laat uw joppers dan thuis, maar kies voor glimmende, nette rijlaarzen.
Spijkerbroek: Wanneer u besluit om een spijkerbroek te dragen, kunt u eigenlijk alle kanten op.
Schoeisel: Het is duidelijk dat hoge hakken vreemd staan naast een paard. Kies liever voor westernlaarzen of ander stevig, maar net schoeisel. Ook hier geldt… Poetsen! - Met z’n tweeën, drieën of vieren
Samen met uw zus, beste vriendin en/of medeverzorgster naast het paard. Een gezellig portret, maar wel één met gebruiksaanwijzing.
a) Kleuren: Pas de kleuren van uw kleding op elkaar aan. Wees onderscheiden, maar niet te veel. Zoek overeenkomsten, maar niet teveel. Het beeld moet een geheel vormen. Een belangrijk element van dat beeld is uw kleding.
b) Make-Up: Eigenlijk geldt hier hetzelfde. Zoek overeenkomsten, maar zorg er wel voor dat de make-up bij uw huid past. Onze visagiste kan u het gewenste advies geven.
c) Kijk Nou!: Met z’n allen op een rijtje is leuk, maar wordt ook snel saai. Het vraagt vaak enig inlevingsvermogen, maar het plaatje kan sterker worden door de juiste positie. Dit vergt vaak wat tijd, iets wat paarden niet altijd kunnen waarderen. Vooraf oefenen met het paard kan geen kwaad, zodat u en uw paard weet waar hij aan toe is.
d) Kleding: Pas de kleding op elkaar aan. Niet alleen de kleuren, maar ook het soort kleding. Kies allemaal voor paardrijdbroek met rijlaarzen of ga allemaal voor de spijkerbroek.